KORONAVIRUS U PSŮ

Pozor, ať se to zvíře nenakažíš!

korona

Koronavirus je označení 4 rodů virů, jež napadají jak zvířata, tak lidi a způsobují od méně závažných a naprosto běžných onemocnění jako je rýma a chřipka, po velmi vážné nemoci až smrt. Šíří se kapénkově, kontaminováním předmětů, nebo oro-fekálně (přenos přes trávicí trakt).

SARS-CoV-2  patří do skupiny RNA koronavirů, který způsobuje onemocnění COVID-19. Virus se poprvé objevil na konci roku 2019 v čínském Wu-chanu, odkud se rozšířil do celého světa. Je 7. známí koronavirus, který napadá lidi. Podle vědců virus SARS-CoV-2 pochází od netopýrů, jež se přes jiná zvířata se přenesl na člověka. Podle současných informací se virus přenáší pouze z člověka na člověka.

JE KORONAVIRUS SARS-CoV-2  NEBEZPEČNÝ PRO PSA?

Není. Do dnešního dne máme potvrzené pouze dva případy nakažení virem psa, a to v Hongkongu. Psi nevykazovali žádné příznaky ani nevykazovali onemocnění COVID-19. Oba se infikovali od svých páníčků, kteří byli pozitivně testováni. Jeden případ sice skončil úmrtím, nicméně příčina úhynu psa byl silný stres vyvolaný přísnou karanténou. Vědci z Hongkongu na základě výzkumu uvádějí, že „v současné době nejsou důkazy o tom, že by se domácí zvířata mohla stát zdrojem infekce nemoci COVID-19, nebo že by mohla sama onemocnět,“. Na tom se shodne i (OIE) Světové organizace pro zdraví zvířat, která tvrdí, že ,,neexistuje žádný důkaz o tom, že by se zájmová či hospodářská zvířata uplatňovala v šíření viru.“  Psi se tedy mohou ojediněle nakazit, nicméně nejsou přenašeči. Pokud i přesto máte podezření, že by Váš pes mohl být nakažen a vykazoval příznaky chřipky, můžete psa testovat prostřednictvím lidských testů na tento virus. 

Doporučujeme:

Jak se starat o svého mazlíčka během nouzového stavu/karantény ?

  • Ujistěte se, že máte dostatek potravy pro zvíře.
  • Ujistěte se, že máte dostatek léků, pokud zvíře nějaké užívá.
  • Nezkracujte psům procházky, neměňte své zaběhlé denní rituály.
  • Nedezinfikujte zvířatům tlapky ani jiné části těla! (vysušíte jim pokožku a můžete jim způsobit kožní problémy).
  • Pokud jste nakažení, nebo jste byli v kontaktu s nakaženou osobou či se vrátili z nebezpečných oblastí doporučujeme psa nelíbat, mýt si ruce při přípravě jeho pokrmů a podávání vody, noste roušku, příliš se se psem nemazlete a ideálně poproste blízkou osobu, zda by se mohla o zvíře mohla postarat v době vaší karantény.
  • K veterináři choďte pouze jen s vážnými případy.

 

Více:

https://www.oie.int/en/scientific-expertise/specific-information-and-recommendations/questions-and-answers-on-2019novel-coronavirus/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu